Fotbollsklubbens uppmaning: "Börja prata om mens“

Fyra av tio svenska kvinnor undviker att träna under mensen och många är oroliga att blöda mer om de tränar. Och precis som skador och kost påverkar det kvinnor som tränar.
Trots detta är det nästan helt tyst.
Nu utmanar FC Rosengård resten av idrottssverige att börja prata om mens.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Libresse
M

ånga tjejer och kvinnor är oroliga för att träna en vecka i månaden. 42 procent av svenska kvinnor som tränar regelbundet undviker att träna en eller flera dagar under menstruationen. Och 49 procent uteblir eller uteblev från skolans idrottslektioner på grund av mens, visar en undersökning som gjorts av YouGov och Libresse.
Trots detta pratats det väldigt lite om mens och träning i landets idrottsföreningar – både på elit- och ungdomsnivå. Precis som kost, sömn, sjukdomar och skador kan mensen påverka prestationen – ändå är det så tyst.

Det är jätteunderligt att inte mensen har lyfts fram tidigare. Lena Videkull, FC Rosengård

Något som fotbollsklubben FC Rosengård vill ändra på. Sedan årsskiftet har de arbetat aktivt för att bryta menstabut.

Therese Sjögran

Och nu utmanar och uppmanar de alla idrottsklubbar i Sverige att också börja prata om mens.
– Vi är en klubb som alltid engagerar oss för jämlikhetsfrågor och menstabut är definitivt en sådan viktig sak. Därför vill vi utmana alla idrottsföreningar i Sverige att göra samma sak genom att göra något konkret för att skapa förändring, säger Therese Sjögran, tidigare fotbollsproffs som nu ansvarar för initiativet hos FC Rosengård.

”Viktigt att ledarna förstår”

Klubben har ett tydligt mål: att mens ska bli ett naturligt samtalsämne bland alla i föreningen, från elit- till ungdomssatsningen. Man vill få fler att lära sig, och våga prata mer, om mens. För att tjejerna ska få bättre förutsättningar att träna och spela match. Och i slutändan för att alla, tjejer som killar, ska kunna idrotta på lika villkor.

– För många är det här helt nytt att prata om. Men den här biten är ju jättestor för oss tjejer och det är klart att det påverkar oss och vår prestation. Det är viktigt för att ledarna ska förstå varför någon kanske inte kan prestera som vanligt. Det finns de som har fruktansvärt ont medan andra tror att det är farligt att träna när de har mens. Det är jätteunderligt att inte mensen lyfts fram tidigare, säger Lena Videkull, tidigare landslagsstjärna och i dag ungdomsansvarig i FC Rosengård.

F

öreningen har lagt in mens som en punkt på alla ledarskapsutbildningar, har utbildat spelarna med hjälp av Libresse, anpassat sina rutiner och också gjort något så enkelt som att stoppa mensskydd i sjukvårdsväskan.

FC Rosengårds tränare på utbildning om mens och hur det kan påverka kvinnor som tränar.

– Börja reflektera över menstabut och träna på att prata om mens. I en idrottsförening kan man fråga sig följande: Har tjejerna tillgång till mensskydd? Är det okej att utebli från träning om man har mens? Hur mycket vet föreningens ledare om mens? Utifrån svaren kan man utforma en handlingsplan kring hur man ska jobba med frågan, Margareta von Renteln på Libresse.

Bra respons på projektet

Ju mer kunskap föreningar, föräldrar och idrottsutövare har om vad som händer i kroppen under menscykelns faser, desto bättre är nämligen förutsättningarna att lägga upp träningen på rätt sätt.

Just mens är ingenting som man pratat om – någonsin. Amir Pasalic, tränare FC Rosengård

Forskning har även visat att med bra kunskap om mens ökar ungas självförtroende – och därmed också deras psykiska hälsa.

Jovana Nikolic, spelare Rosengård

– Om vi är sämre på en träning är det ofta för att vi har mens. Vi kanske inte orkar och då känns det mycket bättre att våra tränare vet vad vi går igenom, säger Jovana Nikolic, 14, som spelar i FC Rosengård F15.

Tyvärr saknas ofta kunskapen bland tränare och ledare – just för att vi pratar så lite om det. Så ett första steg för att öka kunskapen i landets idrottsföreningar är att bryta tabut och börja prata om mens – i omklädningsrummen och bland tränare och spelare och bland föräldrar och barn.

Amir Pasalic, tränare Rosengård

– Jag visste ingenting om mens och hur det påverkar tjejers prestation. Det är första gången i mitt liv jag har varit på en tränarutbildning där man har pratat om mens. Hur hårt spelarna ska belastas om de har problem med sina knän eller ont i olika kroppsdelar eller om de har diabetes eller astma pratar man om, men just mens är ingenting som man pratat om – någonsin, säger Amir Pasalic, tränare för Rosengård F15 och är en av dem som genomgått den nya ledarskapsutbildningen.

Fakta
FC Rosengårds metod för att bryta menstabut
– Börja prata om mens. Samla laget efter en träning och ”öppna på locket”. Genom att som tränare visa att du är öppen är det lättare även för de yngre tjejerna att våga fråga eller prata.

– Se till att du som tränare har baskunskap om mens och hur den kvinnliga kroppen påverkas. Särskilt viktigt för manliga tränare!

– Möjliggör för så många tjejer som möjligt att vara med att träna, även om de mår lite dåligt under menstruationen.

Anpassad träning och övningar kan underlätta för dem med svåra smärtor eller känningar.

Mensskydd i tränarväskan ska vara lika naturligt som kompresser och vattenflaskor. Att till exempel behöva ta till pappershanddukar inför en tävling eller match skapar både stress och gör att fokus tas från prestationen till att istället oroa sig för att blöda igenom.

Hjälp till att bryta menstabut

Vill du också bryta menstabut i din förening eller klubb? Anmäl ditt lag eller din klubb till Mensutmaningen, ett initiativ där Libresse arbetar för att bryta Menstabut. Där kan du också få tips och inspiration kring hur ni kan gå tillväga.

Oavsett sport kan du anmäla din förening eller ditt lag till Mensutmaningen.

– Inom idrotten är det inte en principfråga att kunna prata mer öppet om mens, utan en fråga om att tjejer ska ges samma förutsättningar att träna och tävla och spela match som killarna. Så där spelar frågan om att bryta menstabut en väldigt konkret roll, säger Margareta von Renteln.

Fakta
Så pratar du med din dotter om mens
– Det är viktigt att ta bort menstabu och det enda sättet att göra det är att börja prata om det. Normalisera helt enkelt.

– Som förälder har man ett ansvar att prata om mens med sina barn, inte bara det barn som har eller kommer att få mens, utan alla barn.

– Mens är kanske ett ämne som är svårt att hitta en naturlig ingång till, det är inget som man tar upp direkt när man sätter sig kring köksbordet för att äta middag. Men försök hitta en ingång till att prata om det.

– Och framförallt, se till att ha kunskap om ämnet. Läs på om hur mens fungerar, hur menscykeln påverkar den som har mens och vad som händer i kroppen.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Libresse